Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με χαμηλού επιπέδου λέιζερ στη διαχείριση του πόνου στον αυχένα: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων θεραπειών με εικονικό φάρμακο ή δραστική ουσία σε ελεγχόμενες δοκιμές
Dr Roberta T Chow MBBS Prof Mark I Johnson PhD b, Prof Rodrigo AB Lopes-Martins PhD c, Prof Jan M Bjordal PT d e
The Lancet, Τόμος 374, Τεύχος 9705, σελίδες 1897-1908, 5 Δεκ. 2009
Περίληψη
Ο πόνος στον αυχένα είναι μια κοινή και δαπανηρή πάθηση για την οποία η φαρμακολογική αντιμετώπιση έχει περιορισμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες. Η Χαμηλού επιπέδου θεραπεία με λέιζερ (LLLT) είναι μια μη επεμβατική θεραπεία για τον πόνο στον αυχένα, στην οποία μη θερμική ακτινοβολία λέιζερ εφαρμόζεται στις περιοχές του πόνου. Κάναμε μια συστηματική ανασκόπηση και μέτα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της LLLT στο πόνο του αυχένα.
Μέθοδοι
Ψάξαμε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα της LLLT χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μήκος κύματος με εικονικό φάρμακο ή με ενεργό έλεγχο σε οξύ ή χρόνιο πόνο στον αυχένα. Το μέγεθος επίδρασης για την κύρια έκβαση, η ένταση του πόνου, ορίστηκε ως μια συγκεντρωτική εκτίμηση της μέσης διαφορά στη μεταβολή σε mm επί 100 χιλιοστά στην οπτική αναλογική κλίμακα.(VSO)
Ευρήματα
Εντοπίσαμε 16 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που περιελάμβαναν συνολικά 820 ασθενείς. Στon οξύ πόνο στον αυχένα, τα αποτελέσματα των δύο μελετών έδειξε σχετικό κίνδυνο (RR) 1,69 (95% CI 1.22 -2 • 33) για τη βελτίωση του πόνου της LLLT έναντι του εικονικού φαρμάκου. Πέντε μελέτες του χρόνιου πόνου στον αυχένα έδειξαν μια RR για τη βελτίωση του πόνου των 4,05 (2,74 -5 • 98) της LLLT. Οι ασθενείς σε 11 μελέτες αναφέρουν μεταβολές στην οπτική αναλογική κλίμακα είχε ένταση του πόνου μειώθηκε κατά 19,86 χιλιοστά (10.04 -29 • 68). Επτά μελέτες που προβλέπουν παρακολούθηση των δεδομένων για 1-22 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, με βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του πόνου καταδεικνύουν μεσοπρόθεσμα μείωση 22,07 χιλιοστά (17,42 -26 • 72). Οι Παρενέργειες από LLLT ήταν ήπιες και δεν διαφέρουν από εκείνα του εικονικού φαρμάκου.
Ερμηνεία
Τα αποτελέσματα της ανασκόπηση και Μέτα- ανάλυσης δείχνουν ότι το LLLT μειώνει τον πόνο αμέσως μετά τη θεραπεία στην οξεία φάση και μέχρι 22 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στον αυχένα.
H θεραπεία με Χαμηλής ισχύος λέιζερ διευκολύνει την επιφανειακή επούλωση τραυμάτων στον άνθρωπο: Μια τριπλή - τυφλή , ελεγχόμενη με εικονική θεραπεία μελέτη.
Ty J. Hopkins , * Todd A. McLoda , † Jeff Γ. Seegmiller , ‡ και G. David Baxter .
J Athl Train. 2004 Jul-Sep; 39(3): 223–229
Στόχος
Η Χαμηλής ισχύος θεραπεία με λέιζερ ( LLLT ) έχει προωθηθεί για τις ευεργετικές επιπτώσεις του στην επούλωση των ιστών και την ανακούφιση από τον πόνο . Ωστόσο , σύμφωνα με τα αποτελέσματα των in vivo μελέτες, η αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας ποικίλλει. Σκοπός μας ήταν να αξιολογήσουμε τις υποτιθέμενες επιπτώσεις της LLLT στην επούλωση χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό μοντέλο τραύματος .
Σχεδιασμός και Περιβάλλον:
Χρησιμοποιήσαμε μια τυχαιοποιημένη , τριπλή- τυφλή , ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη με 2 εντός – θέματος παραγόντων ( των πληγών και του χρόνου ) και 1 παράγοντα μεταξύ των υποκειμένων ( ομάδα) . Τα στοιχεία συλλέχθηκαν στο εργαστηριακό περιβάλλον.
Θέματα
Είκοσι - δύο υγιή άτομα ( ηλικία = 21 ± 1 χρονών, ύψος = 175,6 ± 9,8 εκατοστά , βάρος = 76,2 ± 14,2 kg ) .
Μετρήσεις
Δύο τυποποιημένα 1.27 - cm2 τραύματα δημιουργήθηκαν στο πρόσθιο αντιβράχιο. Μετά τον καθαρισμό του τραύματος , τυποποιημένες ψηφιακές φωτογραφίες καταγράφηκαν . Κάθε άτομο έλαβε στη συνέχεια LLLT ( 8 J/cm2 Χρόνο θεραπείας = 2 λεπτά, 5 δευτερόλεπτα Ρυθμό παλμού = 700 Hz ) σε 1 από τα 2 τυχαία επιλεγμένα τραύματα είτε από ένα λέιζερ με εικονική θεραπεία . Οι ασθενείς προσήλθαν πίσω στο εργαστήριο κατά τις ημέρες 2 έως 10 για να φωτογραφηθούν και να λάβουν LLLT ,και την ημέρα 20 να φωτογραφηθούν . Τα δεδομένα αναλύθηκαν για τη σύσπαση των τραυμάτων ( περιοχή ) , αλλαγή χρώματος (κόκκινο ) , και τη φωτεινότητα.
Αποτελέσματα :
Στις ημέρες 6 , 8 και 10 παρακολούθησης οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι η ομάδα laser είχε μικρότερα τραύματα από την ομάδα με εικονικό laser τόσο για τη θεραπεία και των μη επεξεργασμένων πληγές ( P < .05 ) .Σε Καμία ομάδα × πληγή × χρονικές δεν εντοπίστηκαν διαφορές για τις χρωματικές διαφορές σε κόκκινο ή φωτεινότητα .
Συμπεράσματα :
Η LLLT οδήγησε σε βελτιωμένη επούλωση όπως μετράται με την συστολή τραύματος . Τα μη επεξεργασμένα τραύματα σε ασθενείς που ελάμβαναν LLLT θεραπεία παρουσίασαν μεγαλύτερη επούλωση τραύματος σε σχέση από τις πληγές της ομάδας με εικονική θεραπεία , που συνάγει στο ότι το LLLT μπορεί να παράγει μια έμμεση θεραπευτική επίδραση στους περιβάλλοντες ιστούς . Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι LLLT είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διευκολυνθεί η επούλωση τραύματος μερικού πάχους.
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΠΟΖΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ
“Η ιατρική επιστήμη και κυρίως ο κλάδος της Ορθοπαιδικής εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα έχοντας σαν βασικά της συστατικά την προηγμένη τεχνολογία,τις νεότερες χειρουργικές τεχνικές και την εξειδίκευση.
Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα πάντα την υγεία των ασθενών εφαρμόζονται χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης μεγάλων αρθρώσεων (αρθροπλαστική ισχίου/γόνατος/ώμου ) χρησιμοποιώντας μικρής παρεμβατικότητας τεχνικές όπως η AMIS Ισχίου -γόνατος,η αρθροπλαστική ισχίου-γόνατος υπό καθοδήγηση,η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος ,που στοχεύουν στο βέλτιστο και μακροπρόθεσμο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Νεώτερες χειρουργικές τεχνικές χρησιμοποιούνται στις αρθροσκοπήσεις (γόνατος/ισχίου/ώμου) για την αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων(ρήξεις μηνίσκων,χιαστών,χονδροπλαστική,ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου)όπως επίσης και στην χειρουργική αποκατάσταση παθήσεων άνω και κάτω άκρων(βλαισός δάκτυλος,σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα) καθώς και στη τραυματολογία.
Μεγάλη σημασία έχει δοθεί και στη συντηρητική αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών και αθλητιατρικών παθήσεων και κακώσεων, εφαρμόζοντας τις πλέον προηγμένες βιολογικές θεραπείες με την χρήση του PRP(αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες αιμοπεταλίων-βλαστοκυττάρων) υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Συγχρόνως το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με το θεραπευτικό Laser,Μ.Ι.D PRO της εταιρίας IRRADIA,με πλήθος θεραπευτικών εφαρμογών σε δισκοκήλες οσφύος/αυχένα,τενοντοπάθειες,κακώσεις, καθώς επίσης και με συσκευή κρουστικών κυμμάτων(ESWT) τελευταίας γενεάς,ενισχύοντας έτσι σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές ίασης των ασθενών, εφαρμόζοντας πάντα τεχνολογίες αιχμής.
Το ιατρείο βρίσκεται στη Σίνδο Θεσσαλονίκης,Μεγάλου Αλεξάνδρου 53.
Επικοινωνία:τηλ.σταθερό:2310795858 κινητό:6976889349
Διενεργούνται κατ'οίκον επισκέψεις κατόπιν ραντεβού.
Ο ιατρός είναι επιστημονικός συνεργάτης των κλινικών Άγιος Λουκάς και Βιοκλινική Θεσσαλονίκης.