Ωράριο λειτουργίας ιατρείου

 Δευτέρα-Παρασκευή

 πρωινές ώρες

10.00πμ-13.30μμ

απόγευμα

18.00μμ-21.00μμ

Κατάγματα.

Τα κατάγματα είναι η λύση της συνεχείας του οστού. Οι άλλες λέξεις που χρησιμοποιούνται για τα κατάγματα είναι ρωγμή και σπάσιμο. Συνήθως γίνονται μετά από εξάσκηση βίας πάνω στο κόκαλο (πέσιμο, τροχαίο κλπ.). Η διάγνωση είναι συνήθως εύκολη και γίνεται με την κλινική εξέταση και ακτινογραφίες (σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία). Μόλις γίνει το κάταγμα, τις πρώτες 48 ώρες, δημιουργείται γύρω από αυτό αιμάτωμα. Εν συνεχεία ο οργανισμός με μια διαδικασία η οποία ονομάζεται πώρωση, μεταμορφώνει το αιμάτωμα σε κόκαλο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες και εξαρτάται από το είδος του κατάγματος και την ηλικία του ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κόκαλο δεν δείχνει να κολλά και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Η πώρωση του κατάγματος γίνεται και δίχως να ακινητοποιήσουμε το κάταγμα. Η ακινητοποίηση του κατάγματος είτε με γύψο είτε χειρουργικά γίνεται για να τοποθετήσουμε το κάταγμα σε σωστή θέση. Σε ορισμένα κατάγματα όπως κατάγματα μεταταρσίων ο πάσχων θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξει ακινητοποίηση και συνεχίζει να βαδίζει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγκόλλησης.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες καταγμάτων και η κάθε μια από αυτές έχει τις ενδείξεις για τους τύπους της ακινητοποιήσεως που πρέπει ο ιατρός να χρησιμοποιήσει όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Συγκεκριμένα:

  • Κατάγματα μακρών οστών (κνήμης, βραχιονίου, μηρού, αντιβραχίου).
  • Κατάγματα ενδαρθρικά (κοτύλης, πηχεοκαρπικής, ποδοκνημικής)

Άλλη κατάταξη είναι:

  • Κατάγματα συντριπτικά (υπάρχουν πολλά μικρά κομμάτια οστού)
  • Κατάγματα επιπεπλεγμένα (όπου το κόκαλο έχει βγει έξω από το δέρμα και πιθανότατα θα αναπτυχθεί μικροβιακήφλεγμονή)

 

Μορφές ακινητοποιήσεως:

Εδώ μπορούμε πάλι να κατηγοριοποιήσουμε τις ακινητοποιήσεις σε χειρουργικές και μη, καθώς και σε δυναμικές ή ουδετεροποιήσεως.

 

Η πιο απλή μορφή ακινητοποιήσεως είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε και είναι με γύψο. Η δυναμική ακινητοποίηση με γύψο είναι αυτή που βασίζεται στην γνώση ότι εάν διατηρήσουμε την φυσιολογική κίνηση (βάδισμα) σε ένα κάταγμα κνήμης θα υπάρξει ταχυτάτη πώρωση του κατάγματος. Ο Sarmiendo αντιμετώπισε όλα τα κατάγματα με αυτή την τεχνική, οι δε νάρθηκες που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα ονομάζονται λειτουργικοί νάρθηκες. Ατυχώς αυτή η τεχνική δίνει άριστα αποτελέσματα μόνο για κατάγματα κνήμης, κάτω τριτημορίου μηρού και βραχιονίου.

Εν συνεχεία υπάρχουν πάρα πολλές μορφές χειρουργικής αντιμετωπίσεως (οστεοσύνθεση): Ο πλέον κλασικός τρόπος είναι πλάκα και βίδες για να πετύχουμε χειρουργικά την ανατομική ανάταξη ενός κατάγματος. Υπάρχουν πλάκες που μπορούν να συμπιέσουν τα άκρα ενός κατάγματος ενώ άλλες απλώς να το κρατήσουν στη θέση τους. Οι τεχνικές χρήσης των πλακών έχουν κωδικοποιηθεί από την εταιρεία ΑΟ ASIF (www.aofoundation.org ) τους οποίους πρέπει να γνωρίζει άπταιστα ο χειρουργός και θεωρείται το ευαγγέλιο της οστεοσύνθεσης. Άλλος τρόπος στην ακινητοποιήσεως είναι με ενδομυελικούς ήλους ή ήλο σε συνδυασμό με πλάκα και βίδες που μεταχειριζόμαστε σε κατάγματα ισχίου.

Οι εξωτερικές οστεοσυνθέσεις είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετωπίσεως καταγμάτων συντριπτικών ή καταγμάτων όπου υπάρχει φόβος μικροβιακής φλεγμονής (επιπλεγμένων ). Έχουν μειονέκτημα ότι καθυστερεί χρονικά, πολλές φορές, η πώρωση του κατάγματος αλλά πλεονεκτούν στο ότι δεν χρειάζονται μεγάλες χειρουργικές τομές.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΠΟΖΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ

“Η ιατρική επιστήμη και κυρίως ο κλάδος της Ορθοπαιδικής εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα έχοντας σαν βασικά της συστατικά  την προηγμένη τεχνολογία,τις νεότερες χειρουργικές τεχνικές και την εξειδίκευση. 

 Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα πάντα την υγεία  των ασθενών εφαρμόζονται   χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης μεγάλων αρθρώσεων (αρθροπλαστική ισχίου/γόνατος/ώμου ) χρησιμοποιώντας μικρής παρεμβατικότητας τεχνικές όπως η AMIS Ισχίου -γόνατος,η αρθροπλαστική ισχίου-γόνατος υπό καθοδήγηση,η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος ,που στοχεύουν στο βέλτιστο  και μακροπρόθεσμο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 Νεώτερες χειρουργικές τεχνικές χρησιμοποιούνται στις  αρθροσκοπήσεις (γόνατος/ισχίου/ώμου) για την αποκατάσταση των  αθλητικών κακώσεων(ρήξεις μηνίσκων,χιαστών,χονδροπλαστική,ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου)όπως επίσης και  στην χειρουργική αποκατάσταση παθήσεων άνω και κάτω άκρων(βλαισός δάκτυλος,σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα) καθώς και  στη τραυματολογία. 

Μεγάλη σημασία έχει δοθεί και στη συντηρητική αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών και αθλητιατρικών παθήσεων και κακώσεων, εφαρμόζοντας τις πλέον προηγμένες βιολογικές θεραπείες με την χρήση του PRP(αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες αιμοπεταλίων-βλαστοκυττάρων) υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Συγχρόνως το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με το θεραπευτικό Laser,Μ.Ι.D PRO της εταιρίας IRRADIA,με πλήθος θεραπευτικών εφαρμογών σε δισκοκήλες οσφύος/αυχένα,τενοντοπάθειες,κακώσεις, καθώς επίσης και με συσκευή κρουστικών κυμμάτων(ESWT) τελευταίας γενεάς,ενισχύοντας έτσι σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές ίασης των ασθενών, εφαρμόζοντας πάντα  τεχνολογίες αιχμής.

Το ιατρείο βρίσκεται στη Σίνδο Θεσσαλονίκης,Μεγάλου Αλεξάνδρου 53.

Επικοινωνία:τηλ.σταθερό:2310795858 κινητό:6976889349

Διενεργούνται κατ'οίκον επισκέψεις κατόπιν ραντεβού.

Ο ιατρός είναι επιστημονικός συνεργάτης των κλινικών Άγιος Λουκάς και Βιοκλινική Θεσσαλονίκης.

UA-35905416-1 http://orthopaidikos​-sindos.gr